Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
GR EN
Testing your way to safety
Αρχική σελίδα > Αποστολή δειγμάτων > Δειγματοληψία
Δειγματοληψία

Μία σωστή δειγματοληψία πρέπει να εξασφαλίζει δείγματα  αντιπροσωπευτικά,   χωρίς αλλοιώσεις,   χωρίς επιμολύνσεις,

Μία κακή δειγματοληψία μπορεί να καταστρέψει την αξία και της πλέον αξιόπιστης ανάλυσης και να οδηγήσει σε παραπλανητικά συμπεράσματα.

Η αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων δεν είναι πάντοτε δεδομένη.
Η νοθεία και τα αντιβιοτικά στους σταθμούς συλλογής γάλακτος, τα φυτοφάρμακα στα φρούτα ενός συσκευαστηρίου, οι αφλατοξίνες σε ένα φορτίο ξηρών καρπών ή η ωχρατοξίνη στα σταφύλια ενός οινοποιείου δεν έχουν ομοιόμορφη και κανονική κατανομή.
 
Αλλοιώσεις και Επιμολύνσεις των δειγμάτων μπορούν να προέλθουν από τα δοχεία δειγματοληψίας αλλά και τις συνθήκες μεταφοράς προς το εργαστήριο. Ενα γυάλινο δοχείο είναι ακατάλληλο για αναλύσεις βαρέων μετάλλων ενώ ένα πλαστικό μπουκάλι μπορεί να επιμολύνει το δείγμα με φθαλικές ενώσεις ή άλλους οργανικούς μικρορρυπαντές.  
 
Η μέθοδος δειγματοληψίας, η διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας, η ποσότητα του δείγματος και ο τρόπος συντήρησης και μεταφοράς του καθορίζονται από νομοθετικά κείμενα και πρότυπα.

Το προσωπικό του εργαστηρίου, που είναι εξουσιοδοτημένο για δειγματοληψίες, ακολουθεί συγκεκριμένες πρότυπες μεθόδους και μπορεί να σας βοηθήσει με σχετικές οδηγίες και με την παροχή κατάλληλων δοχείων για την συλλογή και μεταφορά των δειγμάτων σας, στις περιπτώσεις που επιθυμείτε να κάνετε εσείς την δειγματοληψία.

Ορισμένες συνηθισμένες και απλές περιπτώσεις δειγματοληψίας περιγράφονται κατωτέρω. Για πιό σύνθετες και εξειδικευμένες δειγματοληψίες είμαστε στη διάθεσή σας για να σας καθοδηγήσουμε κατάλληλα.

- Οδηγίες δειγματοληψίας Τροφίμων